Harri Valoma

Koirasutta odotellessa 3

Jännittää niin maan perusteellisesti, enää vajaa viikko Pikku-Hukan tuloon. Nimiehdotuksia satelee Sandralta, 4 v. Timppa olisi kuulemma hyvä! Äitinsä ehdottaa Pirjoa. Itse kallistun hieman suomalaisten lentokoneiden suuntaan, Pyry tai Tuisku. Viimeksimainittuja ei ole muistaakseni lentokoneissa käytetty, joten olisivat vapaana. Vinka, Tuuli ja Pyörremyrsky on käytetty. Saa nähdä, mitä elukka itse käytöksellään osoittaa. Voihan se olla vaikka millainen löllykkä, joten Myrsky ei ainakaan käy...

 

Ehkä Pirjo Pyry...

 

Mitähän sen pennun varalle pitää varata? Jätepaperia mahdollisia 'vahinkoja' varten on varattu. Matot pannaan aluksi rullalle! Se on oppinut omassa tarhassaan käymään pihalla pehkuissa asioillaan. Kaupunkiasuntoon tullessa pitänee alkaa opetus ulkoiluun. Asun ensimmäisessä kerroksessa, joten pihalle on vain pari porrasta. Tilaa lähistöllä on varmasti riittävästi. On metsän tapaista jne, uimarantakin, ei tosin enää koirien uimarantaa, koska Tampereen rantatunnelin työmaa hävitti koko koirapuiston!!! Uimarannalla on tosin koirakielto; mutta Mustanaamiokin menee lentokoneeseen koirakiellosta huolimatta koska hänellä on susi, Devil. No, emme tule menemään rannalle uimakeleillä, talvella kyllä jäälle.

 

Mökillä on sitten keväällä tarjolla pelkkää luontoa ja eläinystävällinen naapuri.

 

Ruokaa on hankittu jo ennakkoon, 10 kg, vesi- ja ruokakupit ovat tallessa vanhastaan. Ruoka on aluksi ainakin samaa, johon pentu on tottunut kotona. Jotakin lihapuolta sillointällöin siihen kaveriksi. Kaupoista löytyy eläinten liharuokia pakkasesta, ehkä sellaista.

 

Ostin poistomyynnistä kahdet valjaat, kympin kappale. Pienemmät käynevät pennulle, sitten isompana ne isommat. Vaikuttivat aivan asiallisilta, vaikka alennusmyynnissä olivatkin; käsipelissä repimällä en saanut niitä rikki ja heijastinraidatkin ovat valjaissa.

 

Tuttava timpurilta tilasin koirankopin. Siitä tulee metri kertaa metri ja sivuilta noustaan suoraan harjakatoksi, alle styrokslevy eristämään liikaa kylmää. Huskyn sukuinen elukka ei kuitenkaan tietääkseni pienestä palele. Vien rakennussarjana mökille ja kokoan siellä.

 

Edellisillä elukoilla ei ole ollut mitään koirankoppia, nyt ajattelin sellaisen hankkia. Leevi vainaa köllötteli milloin missäkin, -20 asteen pakkasessa se suostui tulemaan sisällekin... Hetkeksi.

 

Jotakin pureskeltavaa ja reilusti pitänee hampaita kasvattavalle pennulle varata. Emon isäntä kertoi saaneensa sormensa verille erään pennun osoitettua uteliaisuuttaan. Pennun hampaat ovat kuin naskalit. Solmunaruja aion vielä hankkia, varmaan ne nahkaiset puruluutkin menettelevät; aletaan pienemmillä ja suurennellaan iän mukaan.

 

Pari päivää myöhemmin...

 

Nyt on solmunaruja kaksi. Pinkki ja lila. Mitäs ne väriaineet niissä? Hieman se mietityttää, ovatko turvallisia. Tietääkö joku valaista asiaa? Kuten aiemmin mainitsin, Leevi söi hamppuköytistä purunarua n. kaksi viikkoa. Saattoi siinäkin jotain kyllästysainetta olla, koska oli ollut terassin aitana kapakassa. Ei silti Leevi siitä miksikään tullut, jättipä muun omaisuuteni rauhaan.

 

Peti on pennulle varattu. Täytyy vielä keksiä sopiva sijoituspaikka. Pari entistä ulkosohvan tyynyä ja siihen viltti päälle. Samalla viltillä pentu matkustaa uuteen kotin, joten se tullee matkalla tutuksi.

 

Eivät tosin Leevi ja sitä ennen Vicky vainaat erikseen petiä tarvinneet, nukkuivat, missä tuntui hyvältä. Vicky syötti sohvallä tissiä kollikissalle, muuten nukkui lattialla. Ajattelin kuitenkin pennulle jonkinlaisen petin varata.

 

Naapureita on varoitettu, että ikävänulvontaa voi aluksi ilmetä. Talomme on muinoin kunnolla tiilistä rakennettu ja eristetty, ei ihan pieni mekkala naapuriin kuulu; varoitinpa silti. Portaaseen saattaa ovien läpi kuulua.

 

Eiseinänaapurissa asuu yli 10 vuotias Sasha. Tiibettiläinen, tai sen tapainen. Sitä pitää siis ennen rokotusta vältellä. Rokotus pennulle on ajankohtainen vasta alkuvuodesta. Ympäristössäkin asuu paljon koiria, niitäkin siis aluksi vältellään.

 

Mihinkäs vien sen sitten rokotukselle? Lähempänä olisi jo vuosikymmeniä eläkkeellä ollut el.lääk. tohtori H.C. Olisi halvempi ja toiminut iänkaiken kaikkien elukoitteni, kissojen ja koirien henkilääkärinä. Toinen vaihtoehto olisi mökin nurkilla asuva, myös lopetteleva el.lääk. Pitempi matka kaupungista ja ehkä kalliimpi. No, yli kuukausi aikaa miettiä.

 

Ensi viikon kerään mattoja lattialta, varmuuden vuoksi. Kerron lisää, kunhan saavumme kotiin!

 

PS. Jos joku keksii jotain lisättävää, kertokoon ihmeessä, otan kiitollisuudella vastaan!

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän HarriValoma kuva
Harri Valoma

Anteeksi asiantuntemattomuuteni, olivat nuo päässeet unehtumaan, vaikka ko. historiasta olenkin kiinnostunut!

Käyttäjän HarriValoma kuva
Harri Valoma

Rakennan tuolle pennulle siivet selkään ja lennätän valjaissa Näsijärven jäällä, kunhan tuuli yltyy, lennonjohtoon Pirkkalaan ilmoitan, että Pyry lähtee ny!!! ;-)

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Onnekas "Pirjo Pyry" pääsee rakastavaan kotiin.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Muistahan tarkastaa madotustiedot. Pennut kuuluu madottaa viimeistään kahden viikon iässä ja sitten kuuden viikon iässä. Mielellään madotus kannattaa tehdä heti kun pentu on tuotu kotiin; kasvattajan vakuutteluja en uskoisi.
Perusrokotukset voi suorittaa millä tahansa eläinlääkärillä.
Tuon tyyppisen koiran ravitsemus ei liene ongelma, ne ovat melko hyviä ravinnonkäyttäjiä. Kuivamuonan ohella en kyllä unohtaisi kalaa, se on koiran ravinnossa tärkeä komponentti. Jos Sinulla on mahdollisuus valmistaa kuivakalaa, se on paras mahdollinen, kypsennys tuhoaa aina tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. Kieltämättä kuivakala aina hieman tuoksuu; olen ratkaissut sen siten, että säilytän kuivakalan 20l muovipytyssä, jossa on kierrekansi.

Käyttäjän HarriValoma kuva
Harri Valoma

Hieman myöhään vastaan, mutta oli kuulemma madotettu kahdesti alkukodissa. Siis madotan vasta ennen rokotusta.