Harri Valoma

Koirasuden kanssa edelleen

 • Sandra halii, Myrsky on jo kyllästynyt...
  Sandra halii, Myrsky on jo kyllästynyt...
 • Käytiin katsomassa Pyhäpolkua
  Käytiin katsomassa Pyhäpolkua
 • Karhu ja susi
  Karhu ja susi
 • Palloilisinko vai söisinkö?
  Palloilisinko vai söisinkö?
 • Ulkona Ikurissa
  Ulkona Ikurissa

Nyt kasvetaan, välillä ylös, välillä pituutta. Opetellaan halimaan.

Elukka kasvaa välillä jopa omin silmin nähtynä. Läheltä sitä on huonompi huomata... Tytär viikon välein nähdessään toteaa kasvun. Viime aikoina on tullut korkeutta. Kohta varmaan venytetään kuonon ja hännän väliä. Kuono on melko susimainen, sellainen ylöspäin käyristyvä banaani-tyylinen. Koiran kuonohan on suunnilleen suorakaide, yleensä ottaen.

Ulkoilu sujuu hienosti. Välillä nähdään kavereita, joista jotkut ovat yli puolet pienempiä, toiset puolet ja ylikin suurempia, kavereita silti. Eräs tuttava tanskan doggi haluaisi mieluusti leikkiä myös lähellä ulkoilevan ponin kanssa, ovat melko saman kokoisia, poni ehkä aavistuksen matalampi.

Lenkillä ollessa, kun sanon kotiin, matka suuntaa suoraan kotiin! Osoite on siis selvillä. Kesämökki pitää vielä opetella, kunhan kevät saa. On siellä pari kertaa oltu irtohaukkuna ja nätisti tultu kyytiin. Saa nähdä kesällä? Pikkulikan, tuon silloin viisi vuotiaan, kanssa tehdään taas varmasti metsäseikkailuja ja Myrsky mukaan.

Lue profiilistani 'Eräs satu lapsenmielisille'.Se kertoo itäsiperian laika Leevistä ja kissa Ruprechtista. Ja tämä tarina on tosi, niin sen molemmat melkein sanasta sanaan kertoivat! Ikävä kyllä, jo molemmat mökin puutarhan alle siirtyneet. Joten todistajia ei enää löydy.

Päivänä muutamana kysyin Myrskyltä, että oletkos tehnyt pahojas! Elukka nyökkäsi ja sanoi aivan selvästi JUU. Ei nyt silloin kovin pahoja ollut tehnyt, mutta tunnustus tuli! Eteisen kenkätelineessä on muutamia kenkiä ja tossuja ikäänkuin syöttinä. Niillä ei ole käytössä enää väliä. Kuitenkaan niitä ei saa ottaa! Kaivetaanhan ne sieltä ja sitten tulee torut! Käyttökengät ovat kaapissa, varmuuden vuoksi.

Myrsky ei ole aivan selvillä, pitääkö haukkua vai ulvoa. Ääni on siten jonkinlainen äyyuurrr. Ei se paljon meteliä itsestään pidä. Hiljainen elukka. Se on hyvä. Noin kerran viikossa tulee myös hauhau. Kun on jotain tähdellistä, silloin ulvotaan, vaikka, kun joku ei ulkona heti huomaa.

Joskus, kun mikään ei auta, enkä saa olla rauhassa, vaan pitää näykkiä ja hyppiä, tulee sitten vitsaa takapuolelle. Sillä saadaan selville, että näykkiminen ja housuihin tunkeutuminen eivät ole sallittuja. Ei se piiskalla takapuolelle antaminen satu varsinaisesti, mutta se tuntuu ikävältä, sitten ollaan taas kavereita. Välillä halitaan. Leevi vainaa osasi halia, kun pyysi, tuli viereen ja nojasi.

Siisteyttä

Muuanna sunnuntai aamuna eteisen sanomalehdet olivat aivan kuivia! Vasta ulkona tehtiin molemmat tarpeet; selvää kehitystä. Iltapäivällä tuli taas pari pikkuvahinkoa sisällekin. Seuranneena maanantaina tuli neljä kuukautta ikää. Nyt alkaisi todella olla aika oppia sisäsiistiksi, saisi taas matot lattialle.

Aamuisin on yleensä syöty ensin ja menty sitten ulos. Nyt vaihdoin järjestyksen ja ilmeisesti toimii. Samahan se on ihmiselläkin, ensin aamutoimet ja vasta sitten aamiainen! Antaa ruuan tekeytyä toiseen ulkoreissuun asti, lossataan yön aikana kertyneet tarpeet ensin.

Otin pienen tauon jälkeen palkitsemisjärjestelmän taas käyttöön. Molemmista tarpeista tulee namupala. Kahden sentin pätkä makupalaliuskaa. Sinänsä kaksipiippuinen juttu, sillä Myrsky killittää tarkkaan minua, meneekö käsi taskuun eikä malta palkkion odotuksessaan tiristää koko lastia. Nykyään katselen vain sivusilmällä toimitusta ja kaivan palkinnon vasta toimituksen varmasti loputtua.

Pallomeri

Eräs eläintarvikeliike lähetti kanta-asiakassähköpostia (huh) ja kertoi avatusta koirien pallomerestä. Tokihan se piti käydä kokeilemassa. Myrsky hieman ihmeissään kahlaili aikansa palloissa ja tuli pois. Myöhemmin yritimme uudelleen, kun taas oli tilaa, mutta ei enää kiinnostanut, vaikka seassa olisi ollut 'aarrepallojakin', semmoisen löytäjä sai kassalta namupussin. Enemmän kiinnostivat muut jonottajat.

Maaliskuuta

Maaliskuun alussa pikkulikka täytti viisi ja tuli vaarille hoitoon viikonlopuksi. Siitäkö vai mistä Myrsky innoistui, että lirit pitää tehdä sisälle n. vartin välein. Ulkoiltiinkin jopa normaaliakin tiuhempaan. Käytiin järven jäällä, jonne joku oli viritellyt hoijakan. Pikkulikka sillä hurjasteli ja Myrskyä harmitti, kun ei päässyt kyytiin. Olisipa ollut elukalle valjaat, olisi se voinut pyörittää napakelkkaa!

Kotona sitten vähän väliä kuuluu: 'Vaari, sukka kastu, tua on liri'. On sentään vaihtovaatteita mukana.

Kakka sentään tehdään pihalle, jopa pari kertaa per lenkki. Lähtöpäivän aamuna on jo siistimpää, vain yksi pieni lätäkkö ennen ulos lähtöä. Yritämme tyttären sylistä leikata kynsiä, koska asfalttia ei ole vielä hetkeen näkyvissä. Ei tule mitään, sylissä pitää pusutella ja heilua, tassu ei pysy sekuntiakaan paikoillaan. Siirrämme toimituksen viikon päähän, jolloin annamme Myrskyn rauhoittua reilusti ensinäkemisestä; josko silloin onnistuisi.

Tuossa hiljan oli pakkasia jopa -20 astetta. Elukka pursui intoa, istuskeli miettimässä hetken hangessa ja sitten taas mentiin. Kotiin mentiin puoliväkisin, koska isäntä alkoi palella, Myrsky olisi vielä möyrinyt hangissa. Miten se sitä kylmää kestää, kun alamaha on vaaleanpunainen ja harvakarvainen?? Kai se on se susi-husky suku...

Kyllä sitten niin mieleni pahotin tässä eräänä sunnuntaina, kun jopa kaksi 'koirapoliisia' alkoivat natista ja kitistä. Kävin kaupassa ja join kahvin viereisessä pubissa. Välillä kävimme tuttavien kanssa oven vieressä ihmettelemässä pennun kasvua.

Jo oli huoli, kun Myrsky istui pihalla ja olisi mieluusti tutustunut ohikulkijoihin! Mitään selkeää perustetta ei ollut huolehtimiselle, poliisille soitolla uhkailtiin. Sanoin, että soita vaan ja tee itsesi vieläkin naurettavammaksi!

Ymmärtäisin toki huolen, jos pennulla olisi ollut jokin hätä ja se olisi sen selvästi osoittanut. Huolestuisin itsekin sellaisessa tilanteessa. Nyt ei Myrskyllä ollut mitään hätää, häntää heiluttaen se yritti tervehtiä ohikulkijoita ja välillä istui tyytyväisenä itsekseen. 'Koirapoliisit' eivät uskaltautuneet lähellekään, seurasivat n. viiden metrin päästä, kun muut rapsuttelivat ja tervehtivät!

Jos meitä on moneen junaan, olivat nämä niitä resiinalla perässä tulijoita. Asiantuntemusta riitti!

Tällä hetkellä Myrsky on n. reilun pystykorvan (laihan) kokoinen. Sohvassa oikosenaan on pituutta liki kolmen hengen sohvan mitalla.

Keväämmällä lisää. Kuukauden-kahden päästä alamme kyttäillä, löytyykö lattialta maitohampaita.

Lopputalvea ja tulevaa kevättä kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

On mahtavaa kuulla tilanteistanne ja kehittymisestänne.

Meillä siisteys on jo toiminut, mutta, jos joudun pennun sulkemaan hetkeksikin toiseen tilaan - pissa on palkintonani odottamassa.

Muutoinkin, tämä pentu on monella tapaa alkukantaisempi kuin aiemmat koirani.

Anna mun kaikki kestää:)))

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Toteanpa vielä, että en enää uskaltaisi jättää koiriani kaupan ulkopuolelle!
Ainakin täällä, pääkaupunkiseudulla, koiravarkaat iskevät nopeasti.

Joskus mietin, uskallanko autoonkaan jättää - pahimmat iskevät auton ikkunat rikki.

Myrsky näyttää olevan tyypillinen pentu, jotka Mindimmekin.

Mindi täyttää 8.3. kahdeksan kuukautta. Se on lyhyt ikä ja on aina hyvä muistuttaa itselleen, että ei vaadi liikoja.