Harri Valoma

Koirasusi kasvaa

  • Saalista tuli!
    Saalista tuli!
  • Kanisteri karkailee ja kolisee hauskasti mennessään.
    Kanisteri karkailee ja kolisee hauskasti mennessään.
  • Pakkaskeleillä saattaa ilmetä lämpöhukkaa. Jostain syystä Myrsky pitää lämmittelystä, vaikka pakkasessa viihtyykin.
    Pakkaskeleillä saattaa ilmetä lämpöhukkaa. Jostain syystä Myrsky pitää lämmittelystä, vaikka pakkasessa viihtyykin.

Hetkellistä siisteyttä, suttailua ja kauppareissu.

Kaikenlaista opetteluakin on ollut ohjelmassa.

 

Sunnuntaina, päivää ennen viisikuukautissynttäriä, 12.3., on eteinen ja keittiö kuiva, samoin muut tilat joihin Myrsky yöaikaan pääsee! Käyn pesulla ja puen, vieläkään ei näy lätäköitä eikä kökköjä. Myrsky syö ja mennään toki ulos ja aika pitkä liri saadaan aikaiseksi. En toki minä enää, kävin jo kylppärissä...

Sujuva kunnon kakka irtoaa pienen reippailun jälkeen. Edelleen tulee palkinto sujuneista suorituksista.

Ihmeen rauhallisesti menee päivä, silitellään, rapsutaan, katsellaan TV:stä elukoita ja sellaista. Toki välillä hetkeksi iskee turbo, mutta aika rauhallisesti sujuu, kummallista.

On aikaa sitten opeteltu istumaan ja antamaan tassua. Tytär opettaa antamaan läpyt eli yläviitosen, vai mikä se on. Tassu ja käsi läpsäistään yhteen, hieman sama kuin USAlaisten gimmi five! No, läpsystä saa palkinnon ja molemmat ovat suorituksesta hyvin ylpeitä.

Kun on jokunen päivä menty eteenpäin, ei siitä aiemmasta aamusiisteydestä ole tietoakaan! Aloitan päivän peseytymisellä, tuotosten siivoamisella ja toisella peseytymisellä. Sitten pukeudun, syötän Myrskyn ja mennään ulos. Ulkona tuotoksia riittää aivan normaaliin tahtiin, vaikka sisällä ovat olleet suht tuoreita, ainakin talouspaperin läpi tuoreen lämpimiä.

Mistä se sitä kansantuotetta kehittää läjäpäin? Aiemmat aikuiset koirani kakkasivat kolme-neljä kertaa päivässä. Myrsky pistelee sujuvasti jopa kahdeksan lastia per vuorokausi; onneksi suurimman osan ulkona.

Myrsky on myös hoksannut, että heitä-nouda-tuo takaisin-leikki on hauskaa. Eteisessä on hanttikenkiä, joita 'ei saa ottaa', ne ovat siis syöttinä, jotta niiden kaappaamisesta voidaan torua. Narun retuutus ja heittely vain parin metrin päähän suuntaa huomion pois kengistä.

Ongelma on sitten siinä, kun vaikkapa yritän kirjoittaa tätä tekstiä, mutta Myrskyllä on samaan aikaan riehu päällä. Ajatus katkeaa, tavaroita putoilee jne.

 

Ulkoilua

Ulkona usein tavataan pari noutajaa, kuparinennoutaja ja platinainennoutaja, värien perusteella... Molemmat ovat leikkisiä tyttöjä, painiessa saadaan hihnat solmuun monet kerrat. Nuorempi usein heittää selälleen ja antaa Myrskyn kiivetä päälle; siitä vauva on hyvä pudottaa ja jatkaa riehua.

Joku ystävällinen ympäristönroskaaja on jättänyt aukealle viiden litran tuulilasinpesunestekanisterin, huh. Se on sitten mainio lelu, luistaa pitkin hankea koko ajan karkuun. Sitten, kun onnistuu saamaan leualla kahvasta kiinni, on saalistajan ylpeys suunnaton!

Lauhempana päivänä uskallettiin puolivalmiiseen koirapuistoon. Isäntä nimittäin palelee, jos järveltä puhaltaa reiru tuuli. Nyt oli tyyntä. Portin kanssa taisteltiin sen kiinni saamiseksi, mutta onnistuttiin. Seuraa tuli mukavasti, gorki, vanhempi husky-täti ja sekalaika, muun muassa. Sitten riittikin menoa. Husky-täti ei halunnut osallistua, muttei ärissytkään nuoremmille, jätti vain väliin muiden hyökkäykset.

Myrsky kiipesi 'koirankopin' yli pari kertaa ihan sujuvasti. Se on se kolmion muotoinen poikkipienoilla varustettu katos, n. metrin korkuinen. Teki sen siis pyynnöstä; kiipees yli! Palkinto siitäkin tuli.

 

Vieraita

Ei nyt ihan vieraita, tuttuja vaan. Exä tuli syömään, kun oli ressukka rahaton. Lupasi soittaa, kun tulee. Ei soittanut. Soittihan tuo summeria ja minä taistelemaan Myrskyn kanssa oven suuhun eteisen sanomalehtien sekaan. Kun olisin tiennyt ajoissa, olisin pannut Myrskyn parvekkeelle tuulettumaan ja sisääntulo olisi sujunut kätevämmin.

Nyt homma meni suunnilleen siten, että:

"Kuka toi on, onks se sun tuttu, mää annan sille pusuja, leikkiiks se mun kanssa, saanks mää syödä sen kengät." Tämä siis transskriptio susihukankielestä.

No, kyllä siitä sitten jotenkin saatiin taas 'verkot selviämään'.

 

Arkipäiviä

Kuten kerroin, Myrsky on isän puolelta 18% susi. Isän tsekin susi osiosta tullee vielä hieman lisää oikeaa sutta, joten Myrsky on todellisuudessa ehkä 20-25 % susi. Oli siis odotettavissa, että se ulvoo. Äiti on puhdas husky ja nehän yleensä ulvovat myös. Totta kai Myrskykin ulvoo, ei silti aiheetta. Kun on jotain kiinnostavaa tai muuten ihmeellistä, se ulvoo. Närkästys ja muu vastaava saa aikaan haukkua, aivan puhdasta koiranhaukkua. Myrsky tosin haukkuu vain kerran viikossa. Tässä eräänä maanantaina olimme hieman erimielisiä eräästä asiasta. Vastaus minulle oli: "Hauhauhauhauhau"!

Välillä itseäni risoo, kun on käyty hieman pidempi iltalenkki ja päästään kotiin ja rauhoittumaan, alkaa iltariehu. Se menee siten että: Keittiö, eteinen, olkkari, sohva, tuoli, toinen tuoli, keittiö jne!

Sitten yhtäkkiä löpsähdetään lattialle tai sohvaan; kun on riehuttu puoli tuntia. Siivoan sitten jälkiä hetken.

Siitä ulvomisesta. Se tulee jostain syvältä kurkusta. Sitä on kirjallisesti vaikea kuvailla. Suunnilleen jotenkin AUURRRR, mutta möreämmin kuin kirjaimet antavat ymmärtää. Äänenä sinänsä hauska, etenkin kun se ei toistaiseksi ainakaan tarkoita pahaa, jotakin paheksumista ehkä korkeintaan tai muuta tärkeää asiaa. Etkös yhtään huomaa mua, tai jotain vastaavaa. Juuri huomiottajäämis tilanteessa ulvontaa on ilmennyt.

Eräänä päivänä laitoin TV:n kaiuttimista kuulumaan suden ulvontaa. Myrsky haki sutta TV:n takaa ja ikkunastakin piti kurkistella. Ei sutta löytynyt, pää kallellaan ihmeteltiin.

 

Ostoksilla

Eräänä lauantaina kävimme elukkakaupassa vaa'assa. Painoa on kertynyt puolivuotiaalle 16,5 kg. Näytillä oli tietenkin kaikkea mahdollista elukoiden evästä. Kaikkea olisi pitänyt päästä maistamaan. Otimme paria sorttia pakastelihapullia. Niistä sulaa yön aikana jääkaapissa seuraavan päivän annos. Lopuksi Myrsky sai valita koiranlelukopasta uuden maskotin. Otti plyysisiilin, vinkuvan. Oli ilmeisen hyvä ostos, koska kyllästyminen tuli vasta kolmen päivän jälkeen.

 

Ruokailua

Kuusi kuukautta tuli täyteen, joten otan tähän malliksi ja tiedoksi muille Myrskyn summittaisen päivittäisen ruokalistan.

- Aamupäivällä muutama eläinten lihapulla tai pari kukkuraa ruokalusikallista purkkiruokaa sekä kaksi kahvikupillista koiran muroja, hieman yliannostusta...

- Välipala keskellä päivää sisältää rulla tai kaksi WC-paperia, lenkkitossu ja/tai kenkä.

- Iltapäivällä kynttilä tai kaksi, lenkkari ja/tai kenkä.

- N. klo 16 muutama eläinten lihapulla tai purkkiruokaa ja kaksi kuppia muroja; ei kukkuraisia.

- Alkuillasta yksin ollessa välipalaksi rulla talouspaperia, ehkä kenkä ja taskuradio, jos jää nälkä, niin eteisestä yksi takki.

Seuraavana päivä jatketaan samankaltaisella menyyllä.

Kohta alkavat mökkikelit, joten palaan asiaan, kun tiedetään, mitä maalla tapahtuu.

 

Kevättä kaikille, niin ja Vappua!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvin tuntuu kasvavan. Onnellisia hetkia ja hyvää kevättä.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Nätti ja sopusuhtainen näyttäisi pentu olevan. Minusta vaikuttaa siltä, että Myrsky tarvitsisi liikuntaa huomattavasti enemmän; tuo ulkoilu koirapuistossa on ihan hyvä, lisää omatoimista liikuntaa, sosiaalistaa, yms.
Tuosta riehumisesta vieraiden tullessa; estäminen ei toimi, hanki "apukouluttaja", joka soittaa ovikelloa, tulematta sisälle, jos koira alkaa riehua, jatka muita hommiasi kuin et tuota ovikellonsoittoa olisi kuullutkaan. Koira, mielestäni oppii suht helpossti tuon ovikellosignaalin merkityksen ja oppii myöskin sen, että rauhallinen odottaminen palkitaan; vieras tulee sisään.
Kyseessä on ns poissulkeva oppiminen.
Noista esineiden kantelemisista sanoisin, että Myrsky omaa hyvän saalisvietin; koiran tärkein vietti. Sen avulla voi opettaa koiralle mitä hyvänsä. Saalisviettiä ei koskaan saisi tukahduttaa.

Käyttäjän HarriValoma kuva
Harri Valoma

Kiitos Kalle vinkistä. Mökillä ulkoillaan kellon ympäri, no, ei ehkä öisin. Leevi vainaa vahti taloa kuistin edessä öisinkin. Ilmoitti tulijoista haukulla, oli ihan kaveria, kun hyväksyin tulijan.

Myrsky pysyy mökilläkin hyvin näkyvissä, ei lähde pitemmälle ilman seuraa, tuntuu olevan erittäin 'laumaantunut' eläin. Olisi mennyt puroon kevätuinnille, mutta tytär tyttärineen lähti paluumatkalle, jolloin Myrsky myös mukaan. Grillauksen ajaksi Myrsky joutuu liekaan (5m), että ihmisetkin saavat syödä, rauhassa.