Harri Valoma

Koirasuden vuosi tuli täyteen

 • On kivaa, kun on hauskaa. Mökillä yleensä ollaan irrallaan irrallaan ja se naurattaa!
  On kivaa, kun on hauskaa. Mökillä yleensä ollaan irrallaan irrallaan ja se naurattaa!
 • Välillä rellestys käy voimille.
  Välillä rellestys käy voimille.
 • Isäntä ei karkaa huomaamatta!
  Isäntä ei karkaa huomaamatta!
 • Pinkki tyttöjen panta on vielä ehjä. Sittemin se pilkottiin kolmeen pätkään.Miten?
  Pinkki tyttöjen panta on vielä ehjä. Sittemin se pilkottiin kolmeen pätkään.Miten?
 • Kiepillä vahdissa. Jälkikasvuni lienee turvassa.
  Kiepillä vahdissa. Jälkikasvuni lienee turvassa.
 • Suden kanssa piti seikkailla, mutta kun saappaaseen meni roska!
  Suden kanssa piti seikkailla, mutta kun saappaaseen meni roska!

Vuosi tuli täyteen

 

Vuosijuhlan kunniaksi julkaisen tässä hieman muistoja menneeltä kesäkaudelta. Myrsky täytti vuoden 12.10. Syntyi muutamaa päivää ennen, kuin kissani Roope (Ruprecht Tobias Adalbert Eitel Joachim Otto Wilhelm Franz Graf von Hessen und Essen) kuoli jalkoihimme mökillä.

 

En ole kesäaikaa liiemmin tänne kuvaillut, vaan tässä juttua. Tämä on siis kooste kaikenlaisista tapahtumista, ei aina aikajärjestyksessä, mutta tällaisia on sattunut...

 

Mökillä

 

Mökkeilty ollaan taas, vaikka harvemmin tänä kesänä, työkiireiden vuoksi. Välillä ja etenkin öisin Myrsky on vaijerin päässä kiikissä. Saadaan grillattua ja ruokailtua rauhassa, pelkäämättä näpistelijää. Vaijeria ei kai saa purtua poikki, kai. Saa nähdä...

 

On Myrsky sittemmin ollut aivan irrallaan, vahtii tytärtä ja sen tytärtä pihamökin kuistilla! Makaa kiepillä kuistilla ja vieressä.

 

Kotituhoja

 

Hampaat pystyvät aika moniin asioihin. Hellan sähkökaapelin söi poikki kaupungissa. Olin toki varmuuden vuoksi avannut sulakkeet.! Pitihän uusi kaapeli kytkeä. Apususi siinä pyöri mukana!

 

Mökin naapurista löytyi Aava koira, lapin porokoira, pari kuukautta Myrskyä vanhempi. Kävimme tutustumassa. Elukat sotkivat ojassa tassunsa saveen.

 

Kaupunkinaapurissa asuu eräs saamelainen, Sammeli. Saamelainen koira kuulemma saa nimensä olemuksensa ja värinsä mukaan. Hänen mukaansa tuo elukkani olisi kouki, beesh väri lienee saameksi jotenkin kough. En osaa saamea, en tiedä. Viro on helpompaa.

 

'Minä olen arvokas äidilleni ja olen vetänyt Myrskyä pari kertaa hännästä'. Näin tunnusti viisivuotias vaarilleen. En tiedä, mistä ko. tunnustus sai alkunsa, tai mitä oli taustalla, mutta parhaita kavereita ne silti ovat. Siis Myrsky ja Sandra. Ne välillä painivat keittiössä ja kaamea kikerrys sieltä kuuluu. Sitten jossain kohtaa sanoo Sandra, että vaari, tuu hakeen toi susi pois!

Vaari hakee sitten suden pois...

 

Eihän se siis oikea susi ole, paljon koiraa seassa; varttisusi, mutta usein hyvin pitkälti aika susi, rakastan sitä!

 

Mökillä Myrsky ei pääse sisälle. Ei edes pihamökkiin. Sisällä on mahdollisesti liikaa hampailla tartuttavaa tavaraa. Ollaan ulkona vaan. Ajelutin polkupyörällä elukkaa naapurin suulille ja takaisin, sitten voitelin ketjut ja vaihdevaijerit ja taas ajeltiin.

 

Nykyään Myrsky avaa mökin oven myös ulkoapäin. Menee sitten nokka edellä ulos, kun huvittaa;

 

Nyt on elukka aika puhki. Nukkuu hetken...

Näin siis kun olimme mökillä kahdestaan.

 

Kesään vielä

 

Hevoset, nuo älyttömiltä vaikuttavat luupäät, ovat älykkäitä! On syytä kavahtaa heppaa, koska se on ISO! Niitä laiduntaa aivan naapurissa. Ystävällisiä ovat, paitsi Myrskyn mielestä, pelätä niitä pitää.

 

Vesisade ei tunnu Myrskyä haittaavan. Tuolla painaltaa märkänä pitkin pihaa. Tulee välillä hyppimään sylin ja haisee koiralta, toisin sanoen märältä pahvilta. Miksi muuten koira, eritoten sen korvat, haisevat märältä pahvilta?

 

Maitopurkit odottavat nykyään kierrätystä kuivauskaapissa, sieltä Myrsky ei pääse niitä syömään. Nykyään on keittiön ovi lukossa, vesikuppi on siirretty muualle saataville; roskis ja keittiön kaapit säästyvät tuhoilta. Myrsky on innokas roskiksen tyhjentäjä. Veisikin pihalle roskat, mutta kun ei, ne tyhjennetään lattialle! No, ei enää...

 

Irtokarvageneraattori

 

Helteet loppuivat ja syksyn tullen susi ilmeisesti päätti, että pohjavilla, joka oli säilyttänyt tietyn viileyden, voidaan poistaa. Siis alkoi karvanpoisto! Ehkä ikäkasvullakin oli jotain merkitystä, tiedä häntä. Noin kolmen sohvatyynyllisen verran viikossa. Eikä edes saa nyppiä tai harjata! Nypin silti takapuolesta tupsuja ja harjailinkin, kun oli tarpeeksi kiinnostavaa nuuskutettavaa, eikä kiinnittänyt harjaan huomiota. Sitten Myrsky söi harjansa, tai ainakin silppusi. Varsinainen irtokarvageneraattori se syyskuussa oli!

 

Tervehtimisiä

 

Nykyään, kun kohdataan ulkona tuttuja, tervehtii Myrsky heitä selkeällä 'moooiii' huudolla. Hieman samantapainen ulvaisu tulee, jos joku ohikulkija ei huomaa Myrskyä, silloin se tarkoittaa, että 'hei. mää oon täällä'. Jo alku kesästä alkaen, kun tulen kotiin ja kysyn 'oletkos tehnyt tuhmia', on vastaus ollut isoon ääneen 'juuuuu'. Yleensä vastaus on totta! Lokakuussa Myrsky sanoi kerran 'hau', nyt marraskuussa ei vielä ole haukuttu. Myrsky ei muutenkaan pidä suurta melua itsestään, ulkona ne ulvaisut ovat liki ainoita äänimerkkejä; ei vastaa edes muutaman naapuripikkukoiran räkytyksiin.

 

Tietokoneelta hain susilauman ulvontaa. Myrsky höristi korviaan ja etsi hetken äänen alkuperää, sitten nosti tassut ikkunalaudalle ja kuonon kohti kattoa ja ulvoi moneen kertaan vastauksen puhtaalla susiäänellä; mahtavaa katseltavaa ja kuunneltavaa. Laitan ehkä tuonnempana Youtubeen taltion samasta asiasta mökiltä nimellä 'Myrsky ulvoo'.

 

Sisäsiisteys

 

Nykyään on menty välillä viikko siististi, paitsi että eteisen sanomalehdistä pitää syödä puolet. Sitten siisteys unohtuu ja liri ilmestyy taas lehdille, ollessani pukeutumassa uloslähtöä varten. Vatsa on välillä hieman renkannut, koska ruokavalio Myrskyn mielestä on 'Mitä tahansa uloa ja sisältä'!

 

Pärjäillään kuitenkin, vuosipäivän jälkeen oli ensimmäinen juoksu ja sen jälkeen tapahtui pienimuotoinen muutos käyttäytymisessä. Ehkä aavistus aikuistumista; no, odotellaan nyt vielä vuosi, ehkä tuosta elukasta vielä kotisusi kehittyy. Onneksi ei ole käytösongelmia, edelleen on 150% ihmisten ja koirien kaveri, naapurin kissakin kiinnostaa, ei pyydystysmielessä. Ehkä tuonnempana hankitaan Myrskylle kissanpentu kaveriksi..??

 

Syliin pusulle hyppiminen on hieman laantunut. Ei jokaista ohikulkijaa tarvitse pusuttaa!

 

Joulun odotusta ja loppu vuotta kaikille kiinnostuneille!

 

Ehkä palataan tuonnempana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)